وَمِنْ ءَایَٰتِهِۦ مَنَامُکُم بِٱلَّیْلِ وَٱلنَّهَارِ وَٱبْتِغَآؤُکُم مِّن فَضْلِهِۦٓ إِنَّ فِى ذَٰلِکَ لَءَایَٰتٍ لِّقَوْمٍ یَسْمَعُونَ (روم 23) : و از آیات او خواب شما در شب و روز است ، تلاش و کوششتان برای بهرهگیری از فضل پروردگار ؛ در این امور نشانههایی است برای آنان که گوش شنوا دارند!
وَٱللَّهُ أَنزَلَ مِنَ ٱلسَّمَآءِ مَآءً فَأَحْیَا بِهِ ٱلْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَآ إِنَّ فِى ذَٰلِکَ لَءَایَهً لِّقَوْمٍ یَسْمَعُونَ (نحل 65) : خداوند از آسمان، آبی فرستاد؛ و زمین را، پس از آنکه مرده بود، حیات بخشید! در این، نشانه روشنی است برای جمعیّتی که گوش شنوا دارند!
تفسیر : در این آیات، ابتدا “خواب” بعنوان یکی از نشانههای الهی یاد شده و در آیه دیگر بارش باران را گواه میگیرد و در آخر میفرماید که در آن برای “شنوندگان” نشانههایی است! چرا میفرماید “شنوندگان” ؟ و مثلا بسان تاکید در آیات مشابه دیگر نمی فرماید “کسانیکه تفکر کرده و می اندیشند”. اول اینکه این آیه شریفه میرساند که میان خواب و حس شنوایی ارتباط شگرفی برقرار است و امروزه این ارتباط در علم ثابت شده که در ادامه اشاره خواهیم کرد. همه ما تجربه کرده ایم که وقتی در خوابیم با صدا بیدار شده و یا مکالمات را میشنویم (خود من در اینمورد خاطرات فراوان دارم). البته حواس دیگر هم (بجز بینایی) فعال است ، اما “لامسه” یا “بویایی” همانند شنوایی داده های عمیق و چندگانه بما نمیدهند. رابطه بین خواب و گوش، یک اشاره لطیف قرآنی است و از اهمیت روند فراگیری مطالب در خواب نیز حکایت دارد که مقالات علمی متعدد هم در اینمورد داریم. و این موضوع و موارد مشابه دیگر ، کلید درک این اعجاز قرآن در اشاره به کاربردهای متعدد شنوائی است. تحقیقات علمی نوین نیز نشان داده که تا ساعتها بعد از مرگ جسمی ، شنوائی متوفی تداوم دارد که بآن نیز در ادامه اشاراتی داریم. بهمین جهت است که در اسلام ، سنت تلقین به گوش “فوت شده” تداوم یافته و باور قرآنی (و علمی) نیز به شنیدن متوفی در ساعات ابتدائی فوت میباشد. در آیه بعدی به حیات زمین اشارت دارد که قابل رویت و فهم هم هست ، اما چرا به گوش تاکید دارد؟ اینجا هم ادراک گوش تقدم یافته و برجسته شده است! در واقع جریان ابر ، باد ، باران ، حیات ، یک روند علمی است و میخواهد برساند که عامه مردم این روند دیداری عادی را بطور علمی هم از طریق محققین شنیده و درک کنند
علم و دین : پیشرفتهای اخیر علم جنین شناسی یک مورد دیگر از اعجاز قرآن را مشخص کرده است. نکته بسیار شگفتانگیز، تقدم گوش بر چشم در تکامل جنین و بعد از تولد باثبات رسیده است ، درست همانطورکه در آیات قرآن اشاره شده است. در قرآن نوزده بار (عدد 19 شگرف قرآنی) به لفظ گوش (سَمْع) و چشم (بَصَر) اشاره شده که از این نوزده مورد، هفده بار واژه “سَمْع” بر ” بَصَر” مقدم شمرده شده، بطوریکه ابتدا ازگوش و سپس از چشم صحبت به میان آمده است! چرا؟ علم در اینمورد خاص چه میگوید؟ : ….


** و ادامه این مقاله مهم و بسیار جالب را در جلد دوم کتاب عدالت ابدی (عا2) مطالعه نمائید **